?>

15 Temmuz'daki TÜRKSAT baskını iddianamesi mahkemeye gönderildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında, Gölbaşı'ndaki TÜRKSAT'a yayınları kesmek üzere giden 5'i sivil 16 kişinin eylemleriyle ilgili iddianameyi Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi. - Anadolu Ajansı

Gündem - 8 yıl önce

ANKARA

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında, Gölbaşı'ndaki TÜRKSAT'a yayınları kesmek üzere giden 5'i sivil 16 kişinin eylemlerine ilişkin iddianame Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Cumhuriyet Savcısı Tolgahan Öztoprak'ın hazırladığı iddianamede şüpheliler Eray Uçkun, İbrahim Altınok, Melih Varol, Mustafa Altunay, Mesut Sancak, Ergün Özyurt, Ersan Kuluçlu, Osman Kemal Küçük, İbrahim Yılmazbaş, İsmail Donat ve Tayfun Karaöz'ün "anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs", "cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs" ve "iki kişiyi kasten öldürmek" suçlarından 5'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları istendi.

Bu şüphelilerin "silahlı terör örgütü üyesi olmak", "nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs", "cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak", "nitelikli yağma", "kamu malına zarar vermek" ve "mala zarar vermek" suçlarından ayrıca cezalandırılmaları talep edilen iddianamede, sivil şüpheliler Aydın Yavuz, Birol Baki, Burhan Güneş, Salih Mehmet Dağköy ve Uğur Özüdoğru için "anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs", "cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs" ve "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapsin yanı sıra "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan cezalandırılmaları talebinde bulunuldu.

Darbecilerin TÜRKSAT'a gelmesinden önce tedbir amacıyla kuruma gelen ve personeli yönlendiren TÜRKSAT AŞ Tesisler İşletme Direktörü Ahmet Özsoy ile şirket görevlisi Ali Karslı'nın "ölen" olarak gösterildiği iddianamede, bu kişilerin yakınları ve TÜRKSAT AŞ Genel Müdürü Cenk Şen'in de arasında bulunduğu 60 kişi ile TÜRKSAT AŞ tüzel kişiliği "müşteki" olarak yer aldı.

Sivil şüphelilerden Dağköy'ün FETÖ/PDY örgütüyle irtibatlı Yamanlar Lisesi mezunu olduğu, Samanyolu TV'de bilgi işlem direktörlüğü yaptığı ve El Cezire Türk'te çalıştığı, Yavuz'un TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinde kurumsal gelişim başkan yardımcılığı yaptığı, Burhan Güneş'in de bilgisayar mühendisliği mezunu olduğu ve TÜBİTAK'ta İdari İşler Başkan Yardımcılığı yaptığına dikkati çekilen iddianamede, şüpheli Baki'nin elektronik şirketi olduğu, Samanyolu TV'de bir süre çalıştığı; Özüdoğru'nun ise HAVELSAN, BTK ve son olarak Başbakanlık Sektörel İzleme Birimi'nde bilişim uzmanı olarak görev yaptığı aktarıldı.

İddianamede, şüphelilerin darbe girişimi gecesi yayınların kesilmesi için TÜRKSAT'a gittikleri, sivil şüphelilerin de bu amaçla "teknik personel" olarak burada bulundukları ifade edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin daha önce beş dava daha açmıştı.

Firari 6 şüpheli

Öte yandan başsavcılık, firari şüpheliler Tayfun Karaöz, İsmail Donat, Ergün Özyurt, Osman Kemal Küçük, İbrahim Yılmazbaş ve Ersan Kuluçlu'nun fotoğraflarını basına dağıttı.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Barınağın ömürlük konukları

2017-01-02 14:17 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın portresini çizen Gülşah Külliye'de

2017-01-02 17:22 - Gündem

Yeni yıla hayat kurtarmak için denizde girdiler

2017-01-01 18:32 - Çevre-Hayat

Domuz sanıp arkadaşını öldüren sanığa 1 yıl 8 ay hapis

2017-01-06 11:17 - Asayiş

NASA, Jüpiter'e iki yeni keşif misyonu yollayacak

2017-01-05 16:52 - Teknoloji

Chapecoense sahaya indi

2017-01-04 20:22 - Spor

Modacı geçinen "Pislik paylaşımcısı" Barbaros Şansal KKTC'den sınır dışı edildi

2017-01-02 23:52 - Magazin

Mersin'in Gülnar ilçesinde eğitime bir gün ara verildi

2017-01-02 11:47 - Gündem

İzmir şehitlerinin adı okullarda yaşatılacak

2017-01-06 16:37 - Gündem

Trump bu sefer Toyota'yı hedef aldı

2017-01-06 02:07 - Dünya

İlgili Haberler

İzmir Körfezi'ne atık su deşarjı nedeniyle İZSU'ya 3,3 milyon lira ceza

16:22 - Gündem

Başsavcılıktan İmamoğlu'nun "sahte diploma" soruşturması için üniversiteye ikinci yaz

16:18 - Gündem

Geyikli-Bozcaada hattında yarınki feribot seferleri iptal edildi

16:13 - Gündem

Tekirdağ'da şoförler UKOME'yi kontak kapatarak protesto etti

15:23 - Gündem

Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı'nın kabulünün 104. yılında kabri başında anıldı

15:07 - Gündem

Günün Manşetleri

OPEC'in ham petrol üretimi şubatta günlük 154 bin varil arttı

17:23 - Ekonomi

Rusya Merkez Bankası, kripto para işlemlerini nitelikli yatırımcılarla sınırlamak istiyor

17:17 - Ekonomi

ABD'de enflasyon yıllık bazda yüzde 2,8 ile beklentilerin altında arttı

17:13 - Ekonomi

60 saniyede ekonomide bugün (12 Mart 2025)

17:08 - Ekonomi

ECOWAS bölgesinde terörle mücadele için kurulan 5 bin kişilik askeri kuvvet göreve başlıyor

17:02 - Dünya