?>

100 kişiden 8’i Alzheimer hastası

Gaziantep Medical Park Hastanesi’nde görev yapan Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Figen Şensoy, Alzheimer hastalığının, yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığı olduğunu söy

Gündem - 8 yıl önce

Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Figen Şensoy Alzheimer hastalığı hakkında yaptığı açıklamada, ‘‘ Alzheimer hastalığının görülme sıklığı yaş ile orantılı olarak artmaktadır (65 yaş üstü 100 kişiden 8'inde Alzheimer hastalığı görülmektedir).Ülkemizde de 300 bin civarında Alzheimer hastası olduğu düşünülmektedir’’ dedi. Alzheimer hastalığının ilk belirtisi genellikle unutkanlık olduğunu belirten Şensoy, ‘‘Aynı konuları ve olayları tekrarlamak, yakın zamana ait bilgileri hatırlama ya da yeni bilgiler öğrenme güçlüğü görülür. Ayrıca konuşma bozukluğu, karar verme güçlüğü, kişileri tanıyamama ya da yolunu kaybetme gibi başka zihinsel sorunlar da baş gösterir.

Alzheimer hastalarında tabloya çoğu kez davranış ve kişilik bozuklukları da eşlik eder. Özellikle hastalık ilerledikçe, birçok hastada depresyon, saldırganlık, huzursuzluk, hayaller görme, uyku bozuklukları ya da amaçsızca dolaşma gibi ruhsal sorunlar görülebilir.

Alzheimer belirtileri ile başvuran hastalarda klinik tabloya ek olarak yapılacak radyolojik ve laboratuvar incelemeleri sonrası uygulanacak çeşitli testler ile Alzheimer Teşhisi yüzde 90 doğruluk ile konulabilmektedir. Alzheimer hastalığını tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi bugün için ne yazık ki yoktur. Yapılan tedaviyle, hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve hastalığın semptomları azaltılır. Amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır. Ayrıca, ortaya çıkan psikolojik problemlerle başa çıkabilmek için de çeşitli ilaçlar (antidepresan gibi) kullanılır. Fakat bu ilaçların doktor kontrolünde alınması gerekir’’ şeklinde konuştu.

Son olarak Alzheimer hastasının bakımının birçok zorluğunun olduğuna dikkat çeken Uz. Dr. Figen Şensoy, 10 yıldan uzun sürebilen ve giderek kötüleşen Alzheimer hastası yakınlarının sevecen, sabırlı, anlayışlı ve özverili olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bu hafta vizyona 3 film girecek

2016-09-15 13:55 - Kültür Sanat

Milli Takım Dünya Şampiyonası'nda 3. oldu

2016-09-15 17:08 - Spor

Mersin'de trafik kazası: 2 ölü, 2 yaralı

2016-09-15 17:47 - Asayiş

UEFA Avrupa Ligi heyecanı başlıyor

2016-09-14 15:09 - Spor

Türk tasarımcılar New York Moda Haftası'nda

2016-09-13 19:08 - Kültür Sanat

Akar ile Rus mevkidaşı Gerasimov bir araya geldi

2016-09-15 17:02 - Gündem

Siyah iPhone 7 ve 7 Plus stokları tükendi

2016-09-15 14:37 - Teknoloji

Tek yumurta ikizleri kendileri gibi ikizlerle evlendi

2016-09-17 18:42 - Çevre-Hayat

Tek yumurta ikizleri kendileri gibi ikizlerle evlendi

2016-09-17 18:49 - Genel

Terör mağduru çocuklar için okul eve taşınacak

2016-09-19 16:32 - Genel

İlgili Haberler

Mersin'de şiddetli rüzgarda okulun spor salonunun çatısı uçtu

19:47 - Gündem

İstanbul'da Kuzey Marmara Otoyolu ani bastıran kar nedeniyle beyaza büründü

19:42 - Gündem

Bakan Fidan, Irak Azm İttifakı lideri Müsenna Samarrai ile bir araya geldi

19:03 - Gündem

Şehit Piyade Komando Binbaşı Yetişen, son yolculuğuna uğurlandı

18:43 - Gündem

Bakan Yerlikaya: Şehirlerimizi tamamen ayağa kaldırana kadar hep birlikte mücadeleye devam edeceğiz

18:37 - Gündem

Günün Manşetleri

Mersin'de şiddetli rüzgarda okulun spor salonunun çatısı uçtu

19:47 - Gündem

İstanbul'da Kuzey Marmara Otoyolu ani bastıran kar nedeniyle beyaza büründü

19:42 - Gündem

AB, e-ticaret şirketi Shein'e yasa dışı ürün satışına karşı alınan önlemleri sordu

19:37 - Ekonomi

60 saniyede ekonomide bugün (06 Şubat 2025)

19:32 - Ekonomi

ASELSAN'dan 21,3 milyon dolarlık sözleşme

19:28 - Ekonomi