Bu katliamı endişeyle izleyen mahalle sakinleri, Söğütlü’de balık popülasyonun eski haline dönmesi için en az 5 yıl gerektiğini belirterek, “Burada tamamen bir doğa katliamı oldu. Bu durumu anlatacak kelime bulamıyorum” dediler.
Elbistan’a bağlı Tapkıran Mahallesi civarından doğan ve çok sayıda yerleşim yerini geçtikten sonra Ceyhan Nehri ile birleşen Söğütlü Çayı’nın Yalak ve Kavaktepe Mahalleleri arasındaki bölümde bilinmeyen bir sebepten dolayı balık ölümleri yaşandı. Çayın yaklaşık 10-12 kilometrelik bölümünde etkili olan vakada, su içerisinde yaşayan hangi hayvan varsa etkilenerek öldü. Olayın meydana geldiği dönemin, balık yavrularının gelişme zamanına denk gelmesi facianın boyutunu kat kat arttırdı. İrili ufaklı milyonlarca balık, çayın derin bölgelerinde birikirken birçoğu da kıyıya vurdu. Lokal bölgelerde yaşayan yengeçlerin bile ölmesi, doğa katliamının en büyük göstergesi oldu.
Söğütlü Çayı’nda yaşanan bu canlı katliamı, sabah saatlerinde ortaya çıktı. Çay kenarında gezen vatandaşlar, sudaki ölü balıkları görünce ilk etapta kısmi bir olay olarak düşünse de çayın aşağı kesimlerine doğru ölü balık sayısının arttığına şahit oldu. Vatandaşların yaptığı ilk incelemede milyonlarca balığın öldüğü anlaşıldı. Durum hemen jandarmaya ve Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekiplerine bildirildi. Bölgeye giden Balıkçılık ve Su ürünleri Şube Müdürü Orhan Bülbül, çayın balık ölümlerinin yaşandığı farklı noktalarından numuneler aldı. Jandarma ekipleri de savcılığın talimatı doğrultusunda balık ölümlerinin nedenini belirlemek için geniş çaplı soruşturma başlattı. Ölü balıkları tahlil için toplayan Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Orhan Bülbül, “Söğütlü Çayında meydana gelen balık ölümleri ile ilgili numune topluyoruz. Bize ihbar ulaşır ulaşmaz bölgeye geldik. Jandarma ekiplerimizle birlikte bölgede inceleme yaptık. İlk etapta yoğun bir balık ölümüyle karşılaştık. Takribi olarak Yalak-Kavaktepe Mahallesi arasında kalan bölgede etkili olduğunu sanıyoruz. Numuneleri laboratuvara göndereceğiz ve çıkacak sonuca göre de işlem yapacağız” ifadelerini kullandı. Söğütlü Çayı’nda yaşayan ve tedavide kullanıldığı için ‘doktor balık’ olarak bilinen cinslerin de öldüğünü hatırlatan Bülbül, “Doktor balıklar, buraya özgü balıklar hepsi ölmüş. Balıkların hepsi ölmüş. Sığınacak yerleri kalmamış. Şuanda burada bir çevre katliamı var. Balıklar, yavrular, yengeçler. Tam bir çevre katliamı yaşanmış. İlk numuneyi aldığımız yerden 7-8 kilometre aşağıya geldik ölümler hala devam ediyor” diye konuştu.
Söğütlü Çayı’ndaki balık ölümlerini ilk fark eden vatandaşlardan olan Deniz Divarcı, suyun içindeki küçük kurtçukların bile öldüğünü ve tüm yaşamın sona erdiğini söyledi. Sabah kalktıklarında gördükleri manzara karşısında şoke olduklarını kaydeden Divarcı, “Sabah kalktığımızda Söğütlü Çayı’ndaki korkunç manzara ile karşılaştık. Küçük bir incelemeden sonra çayda doğal yaşamın sona erdiğini anladık. Tüm balıkların öldüğünü gördük. Suda hiçbir yaşam belirtisi yok. Sebebini ise tespit edemedik. Buraya özgü mercan alası ve sarı dediğimiz balıkların hepsi ölmüş. Sudaki yılana kadar hepsi ölmüş. Yalak Mahallesi’nden Kavaktepe Mahallesi’ne kadar 10-15 kilometre mesafede hiç yaşam belirtisi yok. Buranın eski haline dönmesi için bu sene yumurtlama dönemi sona erdiği için en az 5 sene gerekiyor. Burada tamamen bir doğa katliamı oldu. Bu durumu anlatacak kelime bulamıyorum. Gördüğümüz karşısında da şok olmuş durumdayız” şeklinde konuştu. Yalak Mahalle Muhtarı Bayram Güneşli ise milyonlarca balığın öldüğünü ifade ederek, “Söğütlüde bir canlı katliamı yaşandı. Milyonlarca balık öldü. Şuanda sebebi araştırılıyor. Bölgemiz için canlılar için bunun telafisi çok zor olacak” dedi.
Murat Sürücü
dikGAZETE.com